Jdi na obsah Jdi na menu

Rozhovor s unčínským tajemníkem - Janem Bokočem

7. 10. 2015

Boky, jak dlouho už působíš v Unčíně na pozici tajemníka a co si pod touto pozicí máme představit?

 

Jen pro upřesnění: Boki už jen s měkkým I. V Unčíně jsem s různými přestávkami téměř od nepaměti.. Tomáš Přibyl našel můj registrační průkaz z roku 1985. K práci tajemníka jsem se dostal jako slepý k houslím. Už je to tak dlouho, že ani nevím od kdy. Ale určitě to bude 10 let. Pozice tajemníka ve fotbalovém klubu, stejně tak jako např. na radnici, je pozice úředníka, který vystupuje navenek klubu. A protože ze strany našeho předsedy světu rozhodně žádný kybernetický útok nehrozí, dělám tuto práce já. 



Jak moc složité a časově náročné je udržet v chodu klub na okresní/krajské úrovni?


Rozdíl v chodu klubu mezi okresem a krajem není téměř žádný. Tedy pokud nepočítáme delší vzdálenosti k utkáním, dražší rozhodčí a o něco více „papírové práce“. Přeci jenom je to vyšší soutěž a je zde více vyžadováno a kontrolováno dodržování regulí, což na okresní úrovni bylo buď přehlíženo, nebo omluveno výjimkou.

 
Kdyby si parta nadšenců chtěla založit svůj vlastní fotbalový tým, jaké jsou minimální náklady na jednu sezonu? (přihlášení soutěže, pronájem některého hřiště, rozhodčí, dresy atd.)

 

Nedokážu přesně odhadnout, je to odvislé na ceně vstupů, jako např. výše pronájmu hřiště a jeho správy apod. Jenom rozhodčí tě stojí v okrese za sezónu zhruba 15.000 Kč. Další peníze máš za poplatky typu přestupy, hostování apod. a v neposlední řadě, za každého kdo chce být uvedený v zápise o utkání, platíš 200 Kč ročně. Při 20 lidech to máš další 4.000 Kč. Kde máš pořízení a praní dresů, cestovní náklady,tréninkový materiál, míče apod? Pod 30.000 Kč to asi nebude….  



Jak je to v dnešní době se sponzory? Problémy se sháněním mají i ligové týmy...

 

Se sponzory je stejně těžké na okresní/krajské úrovni tak jako na ligové úrovni. Je to jen o měřítku kolik peněz potřebuješ a co za to nabídneš. Prezentace klubu na naší úrovni má určitě menší sílu než prezentace ligového klubu např. v TV. Sponzor musí obecně „blázen“ který se chce, většinou dobrovolně, svých vydělaných peněz nenávratně zbavit. Někteří sponzoři mají ve své firemní politice určitý budget určený na takovéto sociální programy, jako vyrovnání morálního dluhu vůči regionu. Něco podobného praktikuje v Krupce např. firma KNAUF. Ale téměř všichni tito sponzoři takové sponzorské dary účelové váží pro rozvoj mládeže. Tím se dostáváme zpět k Unčínu, který oficiálně mládež nemá a tudíž na tyto peníze nemůže dosáhnout, a zbývá tedy ukecat nějakého místního podnikatele se kterými máme úzké osobní vazby „aby pustil chlup“….



Unčín prošel velkou obměnou. Když se podíváme na soupisku ze sezony 2011, hraje z 29 lidí jen Standa Hendrych, Kiňas, Mára Olexa a občas i ty. Seš spokojen se současným kádrem a situací v klubu?

 

Upřesnil bych drobný detail, Marek Olexa byl v Unčíně jen na hostováních, řadoví hráči jsme tedy jen já, Standa Hendrych a Peter Kiňo. Vzhledem k našemu věku (myslím sebe a snad i Standu) už nemáme v krajské soutěži co dělat a jsme k dispozici jen k vykrytí závažných výpadků v kádru. Spokojený být nemůžeš nikdy, to by se ti mohlo pěkně vymstít…

 

S kádrem jsem obecně spokojený, je tady skvělá parta a není to jen o tom, kolik lidí chodí do hospody! Perfektně funguje komunikace prostřednictvím FB. Co mne ale štve, je přístup „mladých“. Když jsem byl já v jejich věku, byl jsem rád, když mi po nějaké době „starý“ dovolili jim tykat, byl to pro mne svátek! A nosit dresy, věšet sítě, lajnovat vápnem hřiště, to bylo tak automatický jako že je den a noc. Asi je to dobou a asi si za to my starý můžeme sami, že jsme mladým toto dovolili, nicméně si myslím, že určitou úctu by měli mladý mít bez ohledu na to, jestli se píše rok 1985 nebo 2015.

 

1933843_103993819611658_5240237_n.jpg

 

 

 

Fotka z roku 2008, moc hráčů v Unčíně nezůstalo. Založením veteránské ligy by se to mohlo změnit!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Dost se změnily i vztahy s Krupkou. Vzájemné zápasy s jejím béčkem byly sakra vyhecované, mezi hráči panovala rivalita. Teď to vypadá, že spolupráce s Krupkou funguje velmi dobře.

 

Vztahy s TJ Krupka jsou na nejlepší úrovni jaké kdy byly. Vždyť i sami lidi z vedení Krupky nás už berou „jako své“. Prostě jiskřící derby mezi Krupkou a Unčínem (a s tím související rivalita i mimo hřiště) postupně vychládaly až jsme se logicky dopracovali do stávajícího stavu.



Hráči do Unčína ale nepřichází jen z Krupky. Chtějí se teď po našem postupu ostatní ,,přiživit´´ a říkají si za hráče větší částky?

 

Zdá se, že někteří představitelé jiných klubů stále žijí v domnění, že je nutné dodržovat vyhlášení tabulkové ceny za výchovné každého hráče. Pak si nárokují nesmyslné částky za přestup nebo hostování. Samozřejmě náš postup do vyšší soutěže je vybízí k požadování vyššího odstupného než v rámci okresní soutěže. Ale realita běžného života je bohužel jiná. Na toto doplatil Bohouš Liner ze Soběchleb, protože jsme nebyli ochotni akceptovat nabídku kterou nám vedení Soběchleb předložilo…



Momentálně máme na soupisce 21 hráčů. Neuvažoval výbor o obnově béčka? Tam by kopačky určitě obuli i někteří z těch, kteří už je pověsili na hřebík.

 

21 hráčů není dostatečný na obsazení dvou mužstev. Na to by bylo potřeba minimálně 30 hráčů. Podobnou situaci jsme zažívali v posledních sezónách našeho béčka, kdy jsem já, Marek Olexa, Standa Hendrych a další hráli o víkendu jak za áčko, tak za béčko. Toto se už nebude opakovat!



Když se vrátím k soupice z roku 2011, figuruje na ní i jméno Džimis Bekakis - soušasný asistent Davida Vavrušky. Nepošlou nám sem někoho z Teplic na rozehrání? :)

 

Džimis Bekakis se v Unčíně objevil jen na jednu sezónu jako hrající asistent. Přivedl ho jeho kamarád Venca Toman. Jakmile odešel Venca, odešel i Džimis. Tzn. že na něj kontakty nemáme, ale rozhodně tento nápad není k zahození….

 

https://cs.wikipedia.org/wiki/D%C5%BEimis_Bekakis  - zřejmě jediný hráč TJ Sokol Unčín se stránou na wikipedii!



Ty osobně trénuješ i mladší žáky TJ Krupka. Jak se vám zatím daří v krajském přeboru a jak funguje spolupráce s Márou Olexou?

 

Mladší žáky jsem převzal od této sezony a po dvouleté přestávce jsem si k sobě přizval Marka. V krajském přeboru se nám poměrně daří, mužstvo se sehrává a hlavně si začíná zvykat na větší hřiště (většina týmu hrála ještě vloni za přípravku na ¼ hřiště) a na větší nárok na fyzičku. Určitě tomu pomohlo absolvování srpnového soustředění na Chřibské. Spolupráce s Markem absolutně bez problému. Vycházíme si maximálně vstříc a vzhledem k tomu, že máme podobné možnosti organizace svého dne, jsme schopni dodržet maximální tréninkový cyklus. Trochu nám to jen nabourávají kolize se zápasy Unčína.



Nenervujou tě náctiletí budoucí puberťáci?

 

Ano, nervují! Proto jsem po minulé sezóně rád přivítal možnost opustit tým starších žáků (14-15 let) a přesunout se o kategorii níže k hráčům 12-13 let. Už mne skutečně nebavilo suplovat rodiče ve výchově jejich ratolestí….



Jak se daří synům? Viděl bys je jednou rád v Unčíně nebo někde výš?

 


Oba synové hrají za Krupku. Mladší Daniel (11) za mladší žáky,bkteré tuto sezónu trénuji a starší Honza (15) za mladší dorost. Byl bych samozřejmě rád, kdyby u fotbalu zůstali, ale obecně jako rodiči je mi jedno jaký sport dělají, hlavně ať se hýbou a nesedí jen doma u PC. Čistě teoreticky je tady možnost, že bych si mohl (stejně jako předseda) s Honzou do 3 let v Unčíně zahrát. Tedy pokud zdraví dovolí….  

 

1530357_733706083307092_521821627_n.jpg

 

 

Zahraje si jednou Boki se syny v Unčíně? 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Seš zatím spokojenej s průběhem sezony? S 10 body se nacházíme na slušném 8 místě..

 

Jsem realista a je mi jasné, že nás všichni sledují a testují. Pro mne osobně bude úspěch udržet se v soutěži a nenásledovat TJ Krupka B v posledních sezónách anebo také Slavoj Houslice ze skvělého seriálu Okresní přebor.


Je reálný, že by se někdy v budoucnu vrátil Unčín na své domovské hřiště?

 

Neříkej nikdy nikdy. Ale je to spíše jen fikce než realita. Hřiště nám stále patří,ale již dávno nesplňovalo parametry ani pro okresní soutěž, včetně rozměrů branek, které jsou stejně již odstraněny kvůli „háčkům“ pro místní ragbyový klub Dragons. Pokud bychom chtěli zápasy na trávě, neměl by být problém znovu se vrátit na hlavní plochu na stadionu Krupka.


Na závěr nám můžeš říct, jestli se máme těšit na nějaké zajímavé novinky a díky za rozhovor.

 

Jednou z posledních novinek je zahájení veteránské ligy okresu Teplice (konečně), kam jsme se před sezonou přihlásili. Bohužel jsou tam jen 4 týmy, takže se bude hrát vícekolově. Zde je limit minimálně 40 let.